Islay Malt Whisky en de Acht Distilleries

Islay is voornamelijk bekend vanwege zijn uitstekende kwaliteit whisky en heeft binnen de Schotse whisky's een aparte status vanwege het unieke karakter. Dat wil overigens niet zeggen dat alle whisky's van Islay hetzelfde smaken, de onderlinge verschillen zijn enorm. De oudste whisky stokerij op Islay is de Bowmore distillery en is opgericht in 1779. Overigens zijn er in de loop der jaren heel wat stokerijen gestart en weer gesloten. Een overzicht vindt je op de pagina lost distilleries. Hieronder volgt een kort overzicht van de distilleries op Islay met de verschillen en overeenkomsten. Overigens gebruik ik bewust het woord distillery of stokerij en vermijd distilleerderij.

Islay Turf en Water: De bodem van Islay bestaat voor een groot gedeelte uit turf die in de loop van honderden jaren werd, en nog steeds wordt gevormd door rottende planten en water en uiteindelijk een compacte massa vormt. De turf wordt met de hand "gestoken" en gedroogd en het eindproduct is een rechthoekige klomp turf die als brandstof gebruikt wordt. Hiermee worden huizen verwarmd, hoewel in steeds mindere mate, en deze turf is tevens een van de belangrijkste ingrediƫnten van de whisky op Islay. Het water op Islay is bruin vanwege de turf in de bodem en zelfs het water in de beekjes is bruin. Winterstormen drijven de zoute lucht ver landinwaarts en dit verzadigd de turf, wat weer gedroogd wordt door de zilte zeelucht. Al deze karakteristieken vindt je in meer of mindere mate terug in de Islay whisky's.

De sterkste smaak: Er zijn acht whisky stokerijen op het eiland en, met uitzondering van Kilchoman, allemaal direct aan zee gelegen en onder invloed van de zilte zeelucht. Sommigen van deze stokerijen produceren de sterkste van alle malt whisky's, een eigenschap die door velen wordt gewaardeerd maar ook sommigen afschrikt. Het mouten van de gerst voor de whisky stokerijen op Islay, een basis ingredient van whisky, wordt veelal gedaan in de Port Ellen mouterij gebaseerd op de specificaties die per whisky stokerij sterk kunnen verschillen. Het mouten is een proces waarbij het zetmeel dat aanwezig is in graan, omgezet wordt in vergistbare suikers. Later in het brouwproces worden deze suikers omgezet in alcohol. De turf wordt gebruikt om de gerst te roken, wat in de smaak van de whisky weer terugkomt. lees verder......

Islay PicturesIslay Picture Blog

Gebruikersfuncties
Advertentie