Islay Fauna - Vogels en andere Dieren Observeren

Zoals eerder vermeld trekt Islay veel bezoekers vanwege de acht whisky stokerijen die het eiland rijk is en bijna evenzoveel mensen komen er achter dat dit prachtige eiland veel meer te bieden heeft. Islay wordt niet voor niets "Queen of the Hebrides" genoemd. De rijke fauna (dierenleven) speelt hierbij zeker een rol en is voor velen een reden keer op keer naar Islay terug te komen. In 2007 heeft de BBC, met als reporter en cameraman Simon King, rechtstreeks uitgezonden vanaf Islay in het programma Springwatch, wat het belang aangeeft van de fauna op het eiland.

De fauna op Islay is uitermate gevarieerd en het is bepaald niet moeilijk de vele dieren te observeren in hun natuurlijke omgeving. Islay is voornamelijk bekend vanwege zijn enorme vogelbestand. Gemiddeld zijn er ongeveer 100 tot 200 verschillende soorten vogels aanwezig op het eiland waarvan er ongeveer 120 broeden op het eiland. Vogels en ander dierenleven observeren is eenvoudig juist vanwege de grote aantallen. Al rijdend met de auto, fietsend op de kleine single track wegen en lopend over de vele paden en stranden doen zich vele gelegenheden voor de fauna te observeren. Overal zie je wel wat vliegen en lopen en met een beetje geduld kom je echt bijzondere dieren tegen. Met name de periodes gedurende zonsopkomst en zonsondergang zijn ideaal voor de natuur liefhebber.

Islay heeft ongeveer 200 kilometer zeer gevarieerde kustlijn die voornamelijk bestaat uit zand- en kiezelstranden afgewisseld met rotsen en hoge kliffen tot wel 300 meter boven de zeespiegel, zoals op het Oa schiereiland. Overal langs de kust bestaat de kans op een ontmoeting met zeehonden, otters, waadvogels, zeevogels zoals jan van genten en scholeksters, dolfijnen, een toevallige zonnebadende haai en zelfs walvissen zijn te observeren vanaf de kust. Meer landinwaarts vindt u vele weidevogels zoals kieviten en wulpen, zangvogels, roofvogels en bijzondere vogels zoals de kwartelkoning (corncrake) met zijn typerende crex-crex geluid. In de Rhinns of Islay, het gebied nabij Port Charlotte en het ook op het Oa schiereiland vindt u de alpen kraai (chough), die een beschermde status geniet. Lees verder....

Islay PicturesIslay Picture Blog

Gebruikersfuncties
Advertentie