Port Ellen - Tweede stad en Veerboothaven op Islay

Port Ellen is voor veel bezoekers van Islay de eerste kennismaking met het eiland. Het eerste wat opvalt voordat de veerboot de haven binnen vaart is het eiland Texa en de drie whisky stokerijen van Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig. Vervolgens maakt de veerboot een draai naar rechts en vaart de baai van Kilnaughton in met links de hoge kliffen en de karakteristieke vuurtoren bij Carraig Fhada op het Oa schiereiland en recht vooruit de rokende schoorstenen van Port Ellen Maltings en de warenhuizen van de voormalige Port Ellen Distilleerderij. De haven zelf is gebouwd op de kop van Leodamas Baai waarlangs de witte huisjes van Port Ellen in een lint gebouwd zijn.

Dit vriendelijke stadje gebouwd rond de halve cirkelvormige baai is opgericht in 1821 door Walter Frederick Campbell, en hernoemd naar zijn toenmalige vrouw Ellinor of Eleanor, wat later afgekort is tot het huidige Port Ellen. Net buiten Port Ellen in Charlotte Street vindt u Ramsay Hall, gebouwd door en genoemd naar een familie die in de negentiende eeuw de zuidelijke langgoederen van Islay in bezit had. Het gebied rond Port Ellen is van groot archeologisch belang met vindplaatsen die dateren uit de Neolitische periode, de bronstijd en ijzertijd als ook meer recente vindplaatsen van menselijke bewoning. Bijvoorbeeld een staande steen bij Kilbride, een fort bij Borraichill Mor, verschillende stenen graf monumenten en een kapel bij Cill Tobar Lasrach. Lees verder..... Port Ellen is, na Bowmore, de tweede stad op Islay, hoewel stad een groot woord is aangezien er minder dan duizend mensen wonen. Port Ellen is gelegen in een beschut deel van het eiland, met prachtig uitzicht op Kilnaughton Baai, genoemd naar de ruïne en begraafplaats aan de overkant van de baai, en het Oa schiereiland met zijn hoge kliffen. Port Ellen heeft verschillende winkels, een hotel en een nieuw hotel in aanbouw, restaurants en pubs, bed en breakfasts, vakantiewoningen, een garage en een postkantoor. Verder is Port Ellen voor veel toeristen een prima uitvalsbasis om de zuidelijke whisky stokerijen van Lagavulin, Laphroaig en Ardbeg te ontdekken en ook Kildalton Cross, Claggain Bay en Dunyvaig Castle, voormalige vesting van Clan Donald, zijn binnen bereik. Ten oosten van Port Ellen vindt u een smalle weg die uitkomt bij Kilbride Farm. In het veld, een paar honderd meter van de hoofdweg, staat een grote staande steen van ongeveer 4,5 meter hoog met Cnoc Mor in de achtergrond. Dit gebied was in vroeger tijden een heilige plaats.

Iedere donderdag in het zomerseizoen wordt hier een (kleinschalige) toeristische handwerk markt gehouden in Columba Hall, naast de Co-op supermarkt. Ook in dit stadje zult u geen bioscoop vinden maar daar hebben de Schotten aan de westkust wat op gevonden. De reizende bioscoop, "Screen Machine" genaamd, doet regelmatig het eiland aan en parkeert tegenover Ramsay Hall net buiten de stad. Een vroegere blikvanger, in negatieve zin volgens velen, was het eens luxe Islay Hotel en Islay Bar, maar het is in 2007 met de grond gelijk gemaakt. Er wordt een nieuw hotel gebouwd wat begin 2009 haar deuren voor het publiek zal openen. Port Ellen heeft ook een goed uitgeruste jachthaven waar u kunt aanmeren als u in het bezit bent van een (zeil)jacht.

Waar je ook loopt of rijdt in Port Ellen, bijna overal merk je wel iets van de Port Ellen Mouterij ofwel Port Ellen Maltings. Deze fabriek verzorgt het mouten van de gerst voor een groot deel van de whisky stokerijen op Islay. Vanwege de overwegende zuid-westenwind trekt de rook meestal recht het stadje in wat niet door iedereen als prettig wordt ervaren. De oude warenhuizen van de voormalige Port Ellen whisky stokerij die in 1983 haar deuren sloot, staan als stille getuigen voor de gebouwen van Port Ellen Maltings en worden tegenwoordig ook gebruikt door andere stokerijen om hun whisky te laten rijpen. Hoe groot de voorraad Port Ellen whisky is die hier opgeslagen ligt is slechts bij weinigen bekend, maar dat het er nog ligt is zeker.


De schoorstenen en warenhuis van de voormalige Port Ellen Whisky Stokerij

  Port Ellen Relevante Links en Informatie:

 • Foto's van Port Ellen in de Islay Galerie
 • Vindt Accommodatie in Port Ellen
 • Activiteiten rond Port Ellen
 • Restaurants en Pubs in Port Ellen
 • Kaart van Port Ellen via Multimap

 • Share It!

  Login required to comment
  Islay Pictures  Islay Picture Blog

  Gebruikersfuncties
  Advertentie