Port Charlotte - Het Mooiste Stadje op Islay

Na Bowmore en Port Ellen is het nu tijd om het eens te hebben over Port Charlotte, gelegen aan Loch Indaal in de Rhinns of Islay, de zuidwestelijke punt van Islay. Port Charlotte ligt een kwartiertje rijden van Bowmore aan de overkant van Loch Indaal en is volgens velen het mooiste stadje, dorpje zo u wilt, op Islay. Port Charlotte is gebouwd door Walter Frederick Campbell in 1828 and vernoemd naar zijn moeder. In eerste instantie was Port Charlotte bedoeld om de arbeiders van de toenmalige Loch Indaal distillery te huisvesten. De eerste eigenaar van deze whisky stokerij was overigens Colin Campbell die het maar twee jaar volhield en vele anderen zijn hem gevolgd. De Lochindaal distillery sloot in 1929 zijn deuren maar de gebouwen zijn gebleven en bieden nu plaats aan de jeugdherberg en het Islay Wildlife centrum. De Eigenaars van de naburige Bruichladdich stokerij hebben onlangs de restanten van de oude Lochindaal stokerij gekocht en in 2009 zal hier een nieuwe stokerij openen, genaamd Port Charlotte Distillery. Tegenover het Islay museum vindt u een klein restaurantje, The Croft Kitchen, een prima plek voor een maaltijd of koffie met scones, en biedt prachtige vergezichten over Loch Indaal. In de hoofdstraat, met zijn prachtige wit geschilderde huisjes, vindt u het Port Charlotte hotel en bar met z'n gezellige sfeer en een uitstekende keuken. Het weggetje links brengt u naar het strand en pier en ook hier vindt u die prachtige huisjes en magnifieke vergezichten over het loch. Lees verder.....Halverwege de hoofdstraat is een weg naar rechts die u naar de west kant van de Rhinns brengt, naar plaatsen zoals Kiclhiaran en Portnahaven. Halverwege deze weg, verstopt in een dal, vindt u de 'tooth stone'. Een lokale legende gaat dat in vroeger tijden mensen met kiespijn naar deze steen liepen en er met een hamer een grote spijker in sloegen. Door het slaan met de hamer zou de kiespijn verdwijnen en nu nog zijn de vele spijkers zichtbaar die in de steen geslagen zijn. Terug in de hoofdstraat vindt u verder nog een spar winkel en het Lochindaal hotel met zijn gezellige bar. Verder op de weg naar Portnahaven, net buiten het centrum, is het nieuwe Port Mor Centre, een gemeenschap gebouw met veel voorzieningen zoals een camping met uitstekende voorzieningen, een restaurant en een prachtige speelplaats voor kinderen. Dit nieuwe centrum is geopend in 2007.

Het Islay museum, aan de hoofdweg in het begin van Port Charlotte, is meermalen bekroond en is gevestigd in een voormalig kerkgebouw, tegenover het lokale medische centrum. Het museum is geopend in 1977 en is geheel geweid aan het leven op Islay en de historie van het eiland. U vindt hier continue tentoonstellingen van archeologische vindplaatsen op het eiland en ook een belangrijke collectie bewerkte grafstenen, de zogenaamde "carved stones". Verder vindt u een schat aan spullen uit de victoriaanse tijd, meestal gedoneerd door de bewoners van het eiland zelf. Ook treft u hier een bibliotheek aan met een grote collectie Islay gerelateerde boeken die terug gaan tot 1600. Het museum is zes dagen per week geopend van April tot eind Oktober en tevens op zondag middag. Het museum is een echte aanrader en een bezoek meer dan waard.

Het 'Islay Natural History Trust Information Centre' is gesitueerd in het centrum van Port Charlotte en bezet de begane grond van de voormalige Lochindaal whisky stokerij. Dit informatie centrum heeft de natuur op Islay als hoofdonderwerp en ook de geologie van het eiland komt aan bod. Ook hier vindt u een uitgebreide bibliotheek met veel leesmateriaal en ook voor kinderen is een bezoek de moeite waard vanwege de kleine experimenten die hier uitgevoerd kunnen worden. Het informatie centrum is dagelijks geopend van April tot Oktober behalve op Zaterdag en Woensdag, van 10 tot 3 uur en tot 5 uur in Juli en Augustus. De entree bedraagt €4,00 voor volwassenen en €7,50 voor een gezin.

  Port Charlotte Relevante Links en Informatie:

 • Foto's van Port Charlotte in the Islay Foto Galerij
 • Vind Accommodatie in Port Charlotte
 • Museum of Islay Life
 • Activiteiten in de buurt
 • Restaurants en Pubs in Port Charlotte
 • Kaart van Port Charlotte van Multimap

 • Share It!

  Login required to comment
  Islay Pictures  Islay Picture Blog

  Gebruikersfuncties
  Advertentie