Islay Malt Whisky en de Acht Distilleries

Islay is voornamelijk bekend vanwege zijn uitstekende kwaliteit whisky en heeft binnen de Schotse whisky's een aparte status vanwege het unieke karakter. Dat wil overigens niet zeggen dat alle whisky's van Islay hetzelfde smaken, de onderlinge verschillen zijn enorm. De oudste whisky stokerij op Islay is de Bowmore distillery en is opgericht in 1779. Overigens zijn er in de loop der jaren heel wat stokerijen gestart en weer gesloten. Een overzicht vindt je op de pagina lost distilleries. Hieronder volgt een kort overzicht van de distilleries op Islay met de verschillen en overeenkomsten. Overigens gebruik ik bewust het woord distillery of stokerij en vermijd distilleerderij.

Islay Turf en Water: De bodem van Islay bestaat voor een groot gedeelte uit turf die in de loop van honderden jaren werd, en nog steeds wordt gevormd door rottende planten en water en uiteindelijk een compacte massa vormt. De turf wordt met de hand "gestoken" en gedroogd en het eindproduct is een rechthoekige klomp turf die als brandstof gebruikt wordt. Hiermee worden huizen verwarmd, hoewel in steeds mindere mate, en deze turf is tevens een van de belangrijkste ingrediƫnten van de whisky op Islay. Het water op Islay is bruin vanwege de turf in de bodem en zelfs het water in de beekjes is bruin. Winterstormen drijven de zoute lucht ver landinwaarts en dit verzadigd de turf, wat weer gedroogd wordt door de zilte zeelucht. Al deze karakteristieken vindt je in meer of mindere mate terug in de Islay whisky's.

De sterkste smaak: Er zijn acht whisky stokerijen op het eiland en, met uitzondering van Kilchoman, allemaal direct aan zee gelegen en onder invloed van de zilte zeelucht. Sommigen van deze stokerijen produceren de sterkste van alle malt whisky's, een eigenschap die door velen wordt gewaardeerd maar ook sommigen afschrikt. Het mouten van de gerst voor de whisky stokerijen op Islay, een basis ingredient van whisky, wordt veelal gedaan in de Port Ellen mouterij gebaseerd op de specificaties die per whisky stokerij sterk kunnen verschillen. Het mouten is een proces waarbij het zetmeel dat aanwezig is in graan, omgezet wordt in vergistbare suikers. Later in het brouwproces worden deze suikers omgezet in alcohol. De turf wordt gebruikt om de gerst te roken, wat in de smaak van de whisky weer terugkomt. lees verder......

De Zuidelijke stokerijen: Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin en Port Ellen (de laatste werd gesloten in 1983) behoren tot de sterkst smakende whisky's, verzadigd met turf, rook en een medicinaal karakter. Dit komt o.a. door de sterk met turf gerookte mout en het feit dat het turfachtige Islay water in ieder stadium van het productie proces wordt gebruikt.

De noordwestelijke stokerijen: Bruichladdich en Bunnahabhain whisky's zijn, in tegenstelling tot hun zuidelijke buren, een stuk milder. Dit heeft te maken met het water wat gebruikt wordt en wat uit een bron komt, waar het water geen contact heeft gehad met turf en verder gebruiken ze minder turf tijdens het mout proces. Het resultaat hiervan is dat deze whisky's wat lichter van smaak zijn en minder turfachtig overkomen.

Bowmore Distillery: De Bowmore stokerij is gelegen aan Loch Indaal in het centrum van Islay in het gelijknamige stadje Bowmore en vertegenwoordigd het gemiddelde van de noordelijke en zuidelijke stokerijen. Bowmore whisky smaakt wel turfachtig en rokerig maar bevat ook geuren van toffee, kruiden en lijnzaad. Caol Ila, hoewel iets ten zuiden van Bunnahabhain, produceert een delicate, groenachtige malt whisky met turf en zilte tonen maar tevens met een peperachtige afdronk.

Kilchoman Distillery: Kilchoman is een micro-stokerij op een boeren bedrijf (Rockside farm) en de eerste nieuw gebouwde stokerij sinds 124 jaar. Deze stokerij is geopend in 2004, is de achtste stokerij op het eiland, en heeft de titel van meest westelijke stokerij overgenomen van Bruichladdich. Het hele productie proces van Kilchoman wordt gedaan op het eiland zelf en ook de gerst is afkomstig van Islay. De stokerij is gelegen nabij Loch Gorm, dichtbij de Atlantische Oceaan.

Port Charlotte Distillery: Een nieuw hoofdstuk in Islay's rijke whisky traditie is de opening van de nieuwe Port Charlotte stokerij in 2009. De eigenaren van Bruichladdich hebben de oude nog bestaande gebouwen van de Loch Indaal stokerij in Port Charlotte overgenomen en hier zal de nieuwe stokerij deels in gevestigd worden. Port Charlotte whisky zal een turf-achtige whisky worden en is een welkome aanvulling op de reeds bestaande stokerijen op Islay.

Relevante Links:

 • Islay Distilleries - Een overzicht met links naar de distilleries.
 • Productie Proces - Engelstalige uitleg van de whisky productie.
 • Geschiedenis - De rijke historie van de productie van whisky op Islay.

 • Share It!

  Login required to comment

  Eddy

  Zaterdag, 07 Juni 2008
  Hallo,
  op Islay ben ik jammer genoeg nog niet geweest. Ik waardeer wel de whisky. Ik heb een fles bruichladdich 12Y second edition openstaan. En ik vind hem zeer lekker.
  groeten,
  Eddy
  Islay Pictures  Islay Picture Blog

  Gebruikersfuncties
  Advertentie