Islay Fauna - Vogels en andere Dieren Observeren

Zoals eerder vermeld trekt Islay veel bezoekers vanwege de acht whisky stokerijen die het eiland rijk is en bijna evenzoveel mensen komen er achter dat dit prachtige eiland veel meer te bieden heeft. Islay wordt niet voor niets "Queen of the Hebrides" genoemd. De rijke fauna (dierenleven) speelt hierbij zeker een rol en is voor velen een reden keer op keer naar Islay terug te komen. In 2007 heeft de BBC, met als reporter en cameraman Simon King, rechtstreeks uitgezonden vanaf Islay in het programma Springwatch, wat het belang aangeeft van de fauna op het eiland.

De fauna op Islay is uitermate gevarieerd en het is bepaald niet moeilijk de vele dieren te observeren in hun natuurlijke omgeving. Islay is voornamelijk bekend vanwege zijn enorme vogelbestand. Gemiddeld zijn er ongeveer 100 tot 200 verschillende soorten vogels aanwezig op het eiland waarvan er ongeveer 120 broeden op het eiland. Vogels en ander dierenleven observeren is eenvoudig juist vanwege de grote aantallen. Al rijdend met de auto, fietsend op de kleine single track wegen en lopend over de vele paden en stranden doen zich vele gelegenheden voor de fauna te observeren. Overal zie je wel wat vliegen en lopen en met een beetje geduld kom je echt bijzondere dieren tegen. Met name de periodes gedurende zonsopkomst en zonsondergang zijn ideaal voor de natuur liefhebber.

Islay heeft ongeveer 200 kilometer zeer gevarieerde kustlijn die voornamelijk bestaat uit zand- en kiezelstranden afgewisseld met rotsen en hoge kliffen tot wel 300 meter boven de zeespiegel, zoals op het Oa schiereiland. Overal langs de kust bestaat de kans op een ontmoeting met zeehonden, otters, waadvogels, zeevogels zoals jan van genten en scholeksters, dolfijnen, een toevallige zonnebadende haai en zelfs walvissen zijn te observeren vanaf de kust. Meer landinwaarts vindt u vele weidevogels zoals kieviten en wulpen, zangvogels, roofvogels en bijzondere vogels zoals de kwartelkoning (corncrake) met zijn typerende crex-crex geluid. In de Rhinns of Islay, het gebied nabij Port Charlotte en het ook op het Oa schiereiland vindt u de alpen kraai (chough), die een beschermde status geniet. Lees verder....In de meer afgelegen gebieden vindt u blauwe kiekendieven, steenarenden, buizerds, uilen en andere roofvogels. Verder kunt u overal op het eiland herten tegenkomen, met name in de wat meer afgelegen gebieden. In het zuiden van Islay tussen de Ardbeg distillery en Ardtalla ziet u regelmatig zeehonden in de beschutte baaien en in een plaats als Portnahaven vindt u ze zelfs op enkele meters afstand in het haventje. Verder zijn de gebieden rond Loch Indaal, Loch Gorm en de Rhinns of Islay uitermate geschikt voor het bestuderen van het wildleven op het eiland, terwijl Claddach nabij Portnahaven uitermate geschikt is voor het observeren van trekvogels in het najaar.

Natuur reservaten: Islay beschikt over twee officiƫle natuur reservaten die beheerd worden door de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). Loch Gruinart Natuur Reservaat is er een van en is gesitueerd rond het gelijknamige Loch Gruinart. Op dit reservaat vindt u een observatie hut en diverse aantrekkelijke wandelroutes door beschutte bosjes en over prachtige zandstranden. Zelf heb ik een keer een kolonie van 80 zeehonden gezien op een zandbank in Loch Gruinart en dat is een fantastische ervaring. Loch Gruinart is tevens de plaats waar in Oktober de eerste van de ongeveer vijftig duizend brandganzen en rotganzen komen aanvliegen uit noordelijke streken (Groenland) voor hun overwintering op Islay. Een spektakel wat jaarlijks vele vogel liefhebbers naar Islay trekt. In een later stadium verspreiden de ganzen zich over het hele eiland.

In het zuiden van Islay, nabij Port Ellen, is het Oa schiereiland. Een ruig en verlaten gebied waar eens ongeveer vijfduizend mensen woonden. Nog steeds komt u overal ruines van huizen en boerderijen tegen. Tegenwoordig wonen hier niet meer dan honderd mensen maar het is een prachtig gebied met een eigen natuur reservaat op het zuidelijk deel van het schiereiland. De hoge kliffen en magnifieke vergezichten naar Noord Ierland en Islay zelf maken van de Oa een fascinerend gebied om te ontdekken. Ook hier vindt u de zeldzame alpenkraai en vele andere dieren en vogels.

Uiteraard kunt u ook een gids nemen die u over het eiland rondleid en de beste plekjes laat zien. Jeremy Hastings van Islay Birding biedt georganiseerde tripjes over het eiland aan met zijn Landrover en geeft u een onvergetelijke dag op het eiland. Behalve van de rijke flora en fauna op Islay is Jeremy goed op de hoogte van de mensen en geschiedenis op Islay en praat honderd uit over zijn geliefde eiland. Een echte aanrader!

Wat u ook doet, wandelen, fietsen of met de auto over het eiland de fauna ontdekken, het is beslist aan te raden een goede verrekijker bij de hand te hebben. Als u van fotograferen houdt is een lens met een brandpunt van minimaal 200mm aan te raden. Ik wens u een aangename ontdekkingsreis op dit prachtige eiland!

Relevante Links:

 • Islay Widlife - Overzicht meest voorkomende dieren op Islay
 • Birdwatching - Introductie vogels observeren door Jeremy Hastings
 • Loch Gruinart - RSPB Natuur reservaat
 • Oa Schiereiland - Informatie en Foto's

 • Share It!

  Login required to comment
  Islay Pictures  Islay Picture Blog

  Gebruikersfuncties
  Advertentie