Bowmore Hoofdstad van Islay

Geschiedenis van Bowmore: Het stadje Bowmore op Islay is opgericht in 1768 door Daniel Campbell of Shawfield en Islay. De constructie van de eerste geplande stad in Schotland was onderdeel van een herlocatie programma waarbij mensen van Killarrow nabij Bridgend moesten verhuizen naar deze nieuwe stad. De straten van Bowmore zijn gebouwd volgens een vast patroon waarbij Main Street gebruikt werd als as binnen dit patroon. Main Street in Bowmore loopt van de "Round Church" naar de haven. Oorspronkelijk waren er kleine ruimtes tussen de huizen gelaten waar mensen een koe konden houden en zelf groeten konden verbouwen, maar deze ruimtes zijn nu opgevuld door huizen. De eerste pier in de haven werd aangelegd in 1750 en is sindsdien een aantal malen verbouwd en verlengd. In dit deel van Loch Indaal was tijdens de tweede wereldoorlog een basis voor water vliegtuigen gevestigd voor Sunderland en Catalina vliegtuigen.

Bowmore Whisky Stokerij: Bowmore is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de whisky stokerij welke in het hart van Bowmore staat, aan de oever van Loch Indaal. Met het overschot aan warm water wordt het naast de stokerij gelegen zwembad verwarmd. De Bowmore Stokerij is gebouwd in 1779 en is daarmee de een na oudste whisky stokerij in Schotland en de oudste op Islay. Suntory Limited uit Japan is de huidige eigenaar. Lees verder...... De ronde kerk van Bowmore: Bovenaan Main Street staat de karakteristieke ronde kerk van Bowmore, gebouwd in een cirkel om de duivel geen gelegenheid te geven zich in een hoek te verstoppen. De kerk behoort tot de parochie van Killarrow en is gebouwd in 1767 door Daniel Campbell of Shawfield en Islay, de toenmalige laird en eigenaar van Islay. Het interieur van de kerk is bijzonder mooi en een bezoek meer dan waard. De huidige galerij is toegevoegd in 1830 en het orgel dateert van 1890. Verder bevinden zich in de kerk een aantal monumenten en er zijn een aantal bekende Campbells begraven.

Meer over Bowmore: zoals gezegd is Bowmore de administratieve hoofdstad van Islay en heeft ongeveer duizend inwoners. Het toeristen informatie kantoor is gevestigd op het plein, gelegen aan Main Street, tegenover de ingang van de Bowmore Stokerij. Hier vindt u boeken, folders en vriendelijke dames die u verder op weg helpen als u voor het eerst op Islay komt. Zij kunnen ook accommodatie voor u regelen. Aan de andere kant van het plein vindt u de grootste supermarkt op Islay, de Co-op. Verder vindt u in Main Street diverse winkels zoals een postkantoor met daarnaast een winkel met fietsverhuur. De Harbour Inn is een bekend en een van de beste restaurants op Islay en ook de lokale krant heeft hier zijn kantoor. Verder beschikt Bowmore over een klein ziekenhuis, een tandarts, huisartsen, twee banken met een geldautomaat, de Celtic Shop waar u ook veel (lokale)boeken en sieraden vindt en de bushalte met routes naar andere plaatsen op het eiland. Bowmore is een heerlijk stadje waar het dagelijks leven van veel inwoners van Islay zich afspeelt, hier worden immers de meeste boodschappen gedaan, geld opgenomen en hier gaan de meeste kinderen van Islay naar de middelbare school.

  Bowmore Relevante Links en Informatie:

 • OfficiĆ«le Bowmore Pagina op de Islayinfo Website
 • Foto's van Bowmore in de Islay Gallery
 • Zoek een Bed en Breakfast in Bowmore
 • Zoek een vakantiewoning in Bowmore
 • Hotels in Bowmoree
 • Activiteiten in en rond Bowmore
 • Restaurants en Pubs in Bowmore
 • Een Kaart van Bowmore via Multimap
 • Share It!

  Login required to comment
  Islay Pictures  Islay Picture Blog

  Gebruikersfuncties
  Advertentie